Fancy French II (Madeleines)

Yesterday we went shopping in town, and as we came past the street ‘Colonnaden’ I remembered that somewhere around there had to be a shop specialized in cake making & decorating. I found the pink paradise KD Torten, ignoring the rolling eyeballs of my husband (they have a men-parking-sofa there!) and look what I’ve found on the sales-counter:

And back home I instantly had to give it a try. Here’s what’s left for Sunday coffee-time:

And here’s the recipe:

Madeleines

125 gr butter

125 gr flour

5 gr baking powder

125 gr confectioner’s sugar

4 eggs

Separate egg-whites and yolks, beat the egg-whites until almost stiff, set aside. Beat egg-yolks with the sugar until foamy, add the (soft!) butter and beat until creamy. Add flour and baking powder slowly and carefully, then mix in the beaten egg-whites. Pour into the molds and bake for ~20 mins at 180°C.

I took some of the batter aside and mixed in cocoa and added some lemon-zest to the light batter.

Gestern waren wir in der Innenstadt, und als wir Colonnaden vorbeikamen, fiel mir ein, dass da so ein Kuchenback und -deko Spezialgeschäft sein müsse. Ich fand das pinke Paradies KD Torten, ignorierte das heftige Augenrollen des Göttergatten (sie haben dort ein Männerparksofa!) und das da oben habe ich auf dem Schnäppchentisch gefunden. Zuhause musste ich’s gleich ausprobieren (und während ich das hier schreibe, sind sie gerade alle weggegessen, muss wohl gleich nochmal ‘was backen…).

Madeleines

125 gr Butter

125 gr Mehl

5 gr Backpulver

125 gr Puderzucker

4 Eier

Die Eiweiße vom Eigelb trennen und schaumig schlagen, zur Seite stellen. Die Eigelbe mit dem Puderzucker zu einer schaumig-cremigen Masse schlagen, dann die (weiche!) Butter dazu rühren, bis die Masse cremig ist. Vorsichtig Mehl und Backpulver unterrühren und dann den Eischnee hinzufügen und unterheben. In die Förmchen füllen und ~20 Min. bei 180°C backen.

Ich habe ein bisschen vom Teig zur Seite getan und Kakaopulver untergerührt und geriebene Zitronenschale dem hellen Teig zugefügt.

1 Response to “Fancy French II (Madeleines)”


  1. 1 The Sundress Chef March 5, 2012 at 8:08 am

    I made Madeleines for the first time a few months ago – so much fun and so many possibilities! Nice job :)


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